Kulturë

Vdes poeti e përkthyesi i njohur, Nehat Hoxha

Është ndarë nga jeta Nehat Hoxha, poeti i cili në vitin 1990 kishte shkruar veprën “Vdekja e poetit”. Hoxha ishte edhe ekonomist, si dhe përkthyes e redaktori i shumë librave. Ishte edhe autor i shumë teksteve të këngëve. Ishte edhe anëtar i Lidhjes së Shkrimtarëve të Kosovës e po ashtu laureat i shumë çmimeve letrare.

Lajmin për vdekjen e poetit e ka bërë me dije vëllai i tij, kitaristi i njohur, Shefqet Hoxha. Nehat Hoxha ishte bashkëshorti i këngëtares së njohur të muzikës popullore, Nazmije Hoxha.

“Lamtumirë Vëlla… Shihemi në një jetë më t’mirë…!”, ka shkruar ai në postimin e tij në Facebook, të cilën e ka shoqëruar me një foto të përbashkët me tashmë të ndjerin.

Nehat S. Hoxha u lind në Ferizaj, më 1951. Edukimin themelor dhe atë të mesëm i mbaroi në vendlindje, kurse studimet e ekonomisë në Universitetin e Prishtinës dhe Provimin e posaçëm profesional për punë të tregtisë së jashtme (specializim) në Beograd.

Në skenën e letrave shqip u shfaq nga vitet ’70, me poezi, tregime, vargje për këngë, përkthime, sidomos ato letrare nga anglishtja. Ka përkthyer edhe shume filma artistikë, arsimorë e vizatimorë për TV, Radio, Gazeta dhe Revista. Redaktor i shumë librave të krijuesve letrarë, figurativ, muzikor.

Pos veprës “Vdekja e poetit”, ai ka shkruar edhe veprat “Lindje në plojë”, Redaksia “Fjala”, Prishtinë, 1992; “I mërguar në atdhe”, Druck Art, Prishtinë, 1996; “Fjalor Elementar Anglisht-Shqip, 1996; si dhe “Oguri”, roman, Ministria e Kulturës, 2003.

Vepra të përkthyera nga anglishtja:

1. T. Williams, “Menaxheria e qelqtë” (dramë), 1983

2. L. Hjuz, “Mbretëria e frushkullit”, (Poezi), 1985

3. R. Tagore, “Bukurezat”, (Poezi), 1986 4. H. Xhibran, “Profeti”, (Poezi), 1987

4. H. Xhibran, “Profeti”, (Poezi), 1987

5. O. Uajlld, “Kallëzime”, (Tregime për fëmijë), 1988

6. U. B. Jejts, “Ringjallja” (Katër drama), 1989

7. E. A. Poe, “Politiani”, (Dramë), 1989

8. L. Gillis, “Korb midis egërsirash”, (Dramë), 1987

9. S. Beket, “Fundi i Lojës”, “Jehona, Shkup, (Dramë), 1987

10. K. Marlo, “Dr. Fausti kobzi”, (Dramë), 1989

11. N. Shop, “Furka e mistershme”, (Dramë), 1990

12. A. Gajtani, “Lule më lule”, (poezi, nga shqipja në gjuhën serbo-kroate, Tuzla, BH) 1989;

13. O. Uajlld, “Je ai që je”, (Dramë), 1988

14. F. A. Hajek, “Individualizmi dhe rendi ekonomik”,“Eureka, Prishtinë, 1996;

15. Panteon i Laureatëve të Çmimit Nobel për ekonomi: prej klasikëve deri në shekullin tonë;

16. O. Uajlld, “Saloma”, (Dramë) 1985 17. T. S. Eliot, “Vrasja në Katedrale”, (Dramë), 1988 18. Kënga e
Rolandit, 1987

Komentoni