Opinion

Të rrahën brutalisht studentët që të plotësohet egoja e sëmur serbe, është më shumë së skandaloze

Shkruan: Skënder MULLIQI

Shumë herë deri më sot në shkrimet tona i kemi numëruar të gjitha të metat dhe të gjitha dështimet e kësaj kaste politike e cila po shkon nga gabimi në gabimin tjetër edhe më të madh. Po bëjnë gabime dhe po bëjnë lëshime, pikërisht aty ku po prekët integriteti territorial i Kosovës. Le që na mbyti gjendja e keqe ekonomike, por gjithnjë e më shumë jemi duke sharruar në lloç deri në fyt edhe politikisht. Të lëshohet pe aty kur bëhet fjalë për tërësinë territoriale, kjo nuk përthekohet nga mendja e shëndosh e njeriut. Si kurrë më parë na u dha rasti historikë të ndërtojmë shtet ashtu siç na ka hije, e jo t’ia falim dreqit në të katër anët. Edhe populli nuk mund të shfajësohet në asnjë mënyrë për gjendjen e keqe politike dhe të rrjedhave ekonomike, për gjendjen e moralit, dhe kapitullimin e tij para një kaste politike e cila herët apo vonë do të duhej të përgjigjët. Këta nëse nuk ndalen pak asgjë nuk do të mbetet nga shtetësia e Kosovës. Ky grup i pa ndërgjegjshëm politikë po e shesin Kosovën në të katër anët e saj. Dhanë territore më Maqedoninë, po e humbin ngadalë veriun e Mitrovicës më “Zajednicën”, kur Kosova e ka asociacionin e vet të komunave. Ky sherr i madh dhe hileqarë ku hisedarë është edhe bashkësia ndërkombëtare nuk do të vonon shumë shpejt e do të lakuriqësohet. Minoriteti serbë dhe kjo farë Lista Serbe e futur në Kuvendin e Kosovës, gjithë ditën punojnë që veriu të ndahet. Thotë një fjalë e popullit” mos ia jep dikujt gishtin gjithkujt së ta merr edhe dorën”. Kjo kastë politike në pushtet jo vetëm që kanë dhënë gishtin por ia kanë dhënë edhe dorën minoritetit serbë më të drejtat më të mëdha që I ka dikush nga minoritetet në botën demokratike. Po mos të ishte në pyetje politika e Beogradit nuk do ta kishim gjithë këtë përçarje të skenës sonë politike. Po mos të ishin ndërhyrjet e Beogradit zyrtarë nuk do të kishim këtë krizë permanente politike dhe institucionale. Serbia gjithnjë e më shumë është duke e futur ndikimin e saj politikë në punët tona krejt të brendshme. Në vend që këta njerëz të politikës të mësojnë nga pësimet e deritashme, këta nuk po i lënë pazaret politike. Tema e Demarkacionit të cilën temë pushteti e më gjasë edhe e futi si kusht për liberalizim të vizave, ende nuk po donë më e kuptuar së nëse si e tillë sërish qitet në kuvend për ratifikim, ka mundësi që Kosova të futet në një situatë politike tepër të vështirë. Dhe, për temën aktuale të Kishës së ndërtuar dhunshëm midis qendrës së kryeqytetit dhe midis Universitetit të Prishtinës në vitin 1992, ka pasur mundësi që mos të bëhet kurrë temë qendrore. Këta që erdhën në pushtetet e pas luftës, harruan gjithçka tjetër, veç nuk harruan të vjedhin dhe të grabisin. Kjo kishë e shovinizmit serbomadh të kriminelit, Sllobodan Millosheviqit është dashtë të rrënohet moti së është ndërtuar pa asnjë destinim fetarë. Ndërtimi i saj ka pasur qëllim kolonizues dhe pushtues. Kjo kishë si simbol i fashizmit serbë nuk e ka vendin aty, dhe ardhja e klerikëve serbë për ta funksionalizuar, është bërë për qëllime krejt politike. Serbët më poshtërsitë e veta që i kanë, dhe më kodin gjenetik të prishur, duke gjetur në mesin tonë budallallëkun, mos dijen, dhe shpirtshiturit e kombit, janë duke i shfrytëzuar mirë të gjithë dobësitë tona, për ta pështjelluar dhe përçarë edhe më shumë skenën tonë politike. Nuk besojë së ka diku në botën demokratike Kishë në hapësirat universitare. Shqiptarët gjithmonë kanë qenë dhe janë tolerant karshi konfeksioneve të tjera fetare dhe objekteve të tyre të kultit. Kisha është ndërtuar në kohën kur rrënohej nga Serbia gjithçka çka ishte shqiptare. Dihet së në vënien e gurthemelit të kësaj kishe të ndërtuar dhunshëm ishte i pranishëm edhe kryekrimineli, Arkan i cili bëri masakra të pa para mbi myslimanët në Bosnje dhe mbi shqiptarët e Kosovës. Të rrahën brutalisht studentet tanë që të plotësohet egoja e sëmur e armikut tanë shekullor është më shumë së skandaloze. Policët tanë ndërhynë aq brutalisht, sa për një moment mu dukën sikur të kishin ardhur nga Serbia për të rrah shqiptarë, siç na rrahën dhe na vranë në të kaluarën jo të largët. Pamjet e tilla dhe veprimet e tilla policore nga urdhërdhënësit e tyre në krye të shtetit nuk i shërbejnë qetësisë dhe as stabilitetit politik të Kosovës, aq më pak kur bëhet fjalë për një kishë e cila nuk ka lidhje më objekt të kultit. Klerikët serbë ishin dhe kanë mbetur më logjikën e vjetër të tipit pushtues millosheviqian në tokat tona. Kryekleriku Pavale ishte promotori dhe përkrahësi më ia madh shpirtëror i kasapit Millosheviq. Më atë logjikë Kisha serbe bartë mbi supe mëkate të mëdha për mijëra viktimat e civilëve të pa fajshëm në Kosovë. Edhe klerikët tjerë sikurse para ardhësi Pavle, nuk hoqën dorë nga deklaratat fashiste, nuk hoqën dorë nga deklaratat që nuk kanë as një lidhje më predikimet fetare. Partiarku në Kosovë, Irinej ishte më zëshmi në deklaratat antishqiptare, më deklaratat luftë nxitëse, së gjoja Kosova është Jerusalemi serb etj. Shumë i nxituar dhe e pa matur politikisht si shumë herë deri më tash lidhur më protestat e disa studentëve para kishës, ishte deklarata e presidentit, Hashim Thaçit, i cili tha së “askush nuk guxon të prekë kishën. Shumicës në Kosovë kurrë nuk u ka shkuar mendja, së përfaqësuesit tanë më të lartë të shtetit, do të bëjnë gabime të tilla trashanike politike, të cilat gabime po na kushtojnë secilën ditë e më shumë.

Komentoni