Ekonomi

Roli i sektorit privat, jetik për ndalimin e korrupsionit

Oda Ekonomike Amerikane kishte nderin të mirëpres Shkëlqesinë e Tij Greg Delawie, Ambasador i ShBA-së në Kosovë për fjalim kryesor në tryezën e rrumbullakët “Etika në Biznes dhe Korrupsioni”.

Greg Delawie shprehi shqetësimet e tij për korrupsionin dhe etikën e të bërit biznes në Kosovë. Ai theksoi se sundimi i ligjit, zhvillimi më i lartë ekonomik dhe siguria rajonale janë tri synimet e tij primare. Delawie theksoi se korrupsioni paraqet pengesë për demokracinë dhe sundimin e ligjit, pasi që si i tillë, dëmton besimin e njerëzve në sistemin politik, institucionet dhe udhëheqjen e tij; dëmton sigurinë dhe zhvillimin ekonomik. Ambasadori Delawie theksoi se ndihma që Kosova të zhvillojë aftësitë për të luftuar korrupsionin është prioritet i misionit të ShBA-së në Kosovë, dhe se ShBA ka trajnuar pothuajse 1,200 profesionistë të sektorit të drejtësisë dhe ka zhvilluar projekte për fuqizimin e këtij sektori. Ai u shpreh i kënaqur për pjesëmarrje në një tryezë të tillë, i gatshëm të dëgjojë historitë e njerëzve dhe rekomandimet e tyre se si të luftohet korrupsioni. Delawie shprehi gatishmërinë e tij për të punuar nga afër me biznese dhe institucionet përkatëse, pasi që kjo është në interes të bizneseve dhe në interes të Kosovës.

Drejtori Ekzekutiv i Odës Amerikane Arian Zeka u shpreh se sfidat e zbatimit të ligjit dhe luftimi i korrupsionit janë ndër faktorët kryesor që po pengojnë zhvillimin ekonomik të vendit dhe po pamundësojnë tërheqjen e investimeve të huaja direkt. Zeka shtoi se luftimi i dukurive të tilla do të ndikonte në rritjen e investimeve të huaja direkt dhe si rezultat, në krijimin e vendeve të reja të punës, përmirësimin e mirëqenies së qytetarëve të Republikës së Kosovës. Edhe pse luftimi i korrupsionit mund të duket mision i pamundur, sipas Zekës, luftimi i tij përmes organizmave ligjor dhe fuqizimit të etikës së biznesit, mundëson në rritjen e besimit të qytetarëve dhe investitorëve potencial ndaj institucioneve shtetërore. Ky aktivitet është mundësi e mirë për të trajtuar çështje të rëndësishme, mirëpo teori të tilla duhet padyshim të zbatohen edhe në praktikë. 

Visar Dobroshi nga Recura Financials tha se qeverisja korporative dhe kodet etike të bizneseve janë parakushte për mirëfunksionimin e sektorit privat në Kosovë.

Ndërsa Agon Gashi nga Meridian Corporation theksoi se korrupsioni është praktikë e papranueshme, por që fatkeqësisht është prezentë në shkallë mjaft të lartë në Kosovë. 

Kryeredaktori i portalit “Insajderi” Vehbi Kajtazi tha se korrupsioni është fatkeqësi për Kosovën dhe se bizneset janë ndër më të korruptuarat, si pasojë e lidhjes së tyre me politikën dhe pushtetin dhe keqpërdorimit të parasë publike.  

Besim Kelmendi, Prokuror në Zyrën e Prokurorit të Shtetit tha se luftimi i korrupsionit mund të bëhet vetëm përmes bashkëpunimit të qytetarëve me prokurorinë dhe policinë e shtetit, përmes mundësive ligjore të cilat ofrohen. 

Micheal Gold nga Crimpson Finance Fund vlerësoi rëndësinë e të pasurit kode etike, sidomos brenda përbrenda kompanisë, duke theksuar se përmes tyre mundësohet parandalimi i korrupsionit, nepotizmit dhe ryshfetit. /KI/

Komentoni