Shëndetësia

Ky studim është i frikshëm për seksin oral

Sipas hulumtimeve të reja, meshkujt që kryejnë seks oral me partnerët e tyre kanë një rrezik të lartë për t’u prekur nga një formë e rrallë e kancerit të gojës apo të fytit.

Duhanpirësit që kanë pasur më shumë se pesë partnerë seksualë janë në rrezik edhe më të madh për zhvillimin e kancerit të shkaktuar nga virusi njerëzor papilloma (HPV) – i cili është shkaku kryesor i kancerit të qafës së mitrës.

Dy lloje HPV (16 dhe 18) shkaktojnë 70% të kancerit të qafës së mitrës dhe lezioneve prekanceroze të qafës së mitrës, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Por shkencëtarët thonë se vetëm 0.7 për qind e meshkujve – shtatë në çdo 1,000 – do të zhvillojnë ndonjëherë kancerin orofaringeal të HPV gjatë jetës së tyre.

Rreziku ishte shumë më i ulët midis grave, atyre që nuk pinë duhan dhe atyre që kishin më pak se pesë partnerë në jetën e tyre, ku kanë kryer seks oral.

Ylli i filmit Michael Douglas u diagnostikua me kancer të gjuhës në vitin 2013 dhe ai dukej sikur sugjeroi se ishte sjellë nga infeksioni HPV i kontraktuar përmes seksit oral.

Rreth tetë nga 10 të rritur britanikë do të infektohen me virusin HPV në një pikë në jetën e tyre.

Seksi oral po çon në më shumë kancerë të gojës – tregon studimi i ri.

Ka qindra lloje të ndryshme të HPV dhe ndërsa shumica janë të padëmshëm, rreth 12 mund të shkaktojnë kancer.

HPV 16 ose 18 shkakton më shumë kancerin e qafës së mitrës ndërsa kanceri më i madh HPV16 në fyt.

Ajo transmetohet në gojë dhe në fyt kryesisht duke kryer seks oral dhe duket se shkakton rreth 70 për qind të kancerit të këtij lloji.

Këto kancere shfaqen në pjesën e prapme të fytit, bazën e gjuhës ose bajamet.

Kanceret e lidhura me HPV-në u trefishuan tek meshkujt britanikë nga midis viteve 1995 dhe 2011.

Komentoni