Kosova

Khan tregon pse kërkoi përjashtimin e e gjyqtares në rastin Limaj

E kaluara e gjyqtares suedeze Maria Tuma, e cila është kryetare e trupit gjykues në rastin e Fatmir Limajt, u përdor si arsye nga avokati i Limajt Karim Khan për të kërkuar përjashtimin e saj nga gjykimi i rastit të MTPT-së, ku Fatmir Limaj akuzohet për krim të organizuar.

Fillimisht avokati Khan tha se ka shikuar me vëmendje vendimet e deritanishme nga ky trup gjykues dhe ka vërejtur se të gjitha kërkesat e prokurorisë janë pranuar, e në të njëjtën kohë të gjitha propozimet dhe kërkesat e mbrojtjes janë refuzuar.

Khan tha se një avokat duhet të jetë shumë i ngathët për të vënë në pikëpyetje integritetin e gjykatës mbi baza të supozimeve, por ai tha se kërkesën e tij e ka të bazuar.

Avokati nga Londra, Khan, tha se megjithëse ndihet keq që duhet ta bëjë këtë kërkesë, roli i avokatit e obligon që të kujdeset që i mbrojturi i tij të ketë të gjitha të drejtat që i garanton ligji.

“E nderuara kryetare unë parashtroj se ka fakte dhe rrethana që e vënë në dyshim paanësinë tuaj dhe trupit gjykues, ose krijojnë pamjen e papërshtatshmërisë”, tha Khan.

Khan tha se tek natën e mbrëmshme kishte kuptuar për rolin e MariaTumas në të kaluarën.

“E nderuara kryetare mu paraqit për herë të parë dje në mbrëmje se ju e nderuar keni qenë prokurore në rastet e UÇK-së në Tribunalin e Hagës “, tha Khan.

Khan tha se Tuma ishte pjesë e ekipit që ndoqi ushtarët e UÇK-së për krimet e supozuara në ish-Jugosllavi.

Për të arsyetuar më tej kërkesën e tij për përjashtimin e kryetares së trupit gjykues përmendi një kërkesë për lirim nga paraburgimi të Ramush Haradinajt, në kohën sa ai ishte në Hagë.

“Ju keni pasur një qëndrim duke refuzuar kërkesën, duke mos marrë parasysh kërkesën e Soren Jessen Petersen-it, përfaqësuesit special i OKB-së në Kosovë, gjeneralit Reinhardt ish- komandantit të KFOR-it në Kosovë, Joe Biden-it, atëherë senator, tani nënkryetar i ShBA-ve, Robin Cook që ka qenë ish-sekretar I Britanisë së Madhe, Ibrahim Rugovës ish-President i Kosovës dhe Nexhat Dacit,” tha Khan në parashtresën e tij.

Khan në fund tha se ka shikuar të gjitha procesverbalet dhe askund nuk e ka hasur se kryetarja e trupit gjykues e ka njoftuar apo përmendur diku rolin e saj në Tribunalin e Hagës.

Nëse kërkesa e për përjashtim të gjyqtarit Khan-it do të merret parasysh do të dihet para seancës së radhës e cila do të mbahet më 5 tetor.

Komentoni