Ekonomi

Hidrocentralet në lumenj, banorët kërcënojnë me Kanun nëse nuk ndalen punimet

Zeqir Sadriu ka 5 vjet që merret me kultivimin e mjedrës. Por, së fundmi, problem për të është bërë ujitja e tyre. Për të siguruar ujin, atij i duhet të ecë me kilometra, pasi tash nuk ka mundësi t’i ujisë prej lumit “Lepenc”.

Ndërsa një banor tjetër i fshatit Brod të Shtërpcës nuk ka lejuar që gypat e hidrocentralit të kalojnë nëpër pronën e tij. Si rrjedhojë, kompania, e cila është duke i ndërtuar hidrocentralet, është dashur t’ia ndërrojë kahjen lumit.

Banorët e kësaj ane insistojnë se ndërtimi i këtyre hidrocentraleve po i shkatërron lumenjtë.

Ata lusin institucionet që të ndalojnë ndërtimin e hidrocentraleve, pasi sipas tyre, këto kompani nuk e respektojnë ligjin për hidrocentralet.

Insistojnë që ky ujë është i vetmi burim që kanë për të ujitur të mbjellat e tyre.

Në përgjigjen e Ministrisë së Mjedisit dhe të Planifikimit Hapësinor, thuhet se në planet e qeverisë është paraparë ndërtimi i hidrocentraleve në këtë lum dhe këto janë duke u bërë në përputhje me ligjet në fuqi.

“Inspektorati i MMPH’se, bazuar sipas planeve inspektuese, ka inspektuar aktivitetet e HC-së. Në dokumentacion parashihen edhe kushtet, te cilave duhet t’u përmbahen operatorët, ku për mospërmbushjen e kushteve inspektorati i MMPH’se do të marrë masa konform ligjeve në fuqi. Në bazë të kushteve, është edhe minimumi biologjik, të cilit duhet t’i përmbahen operatorët”, thuhet në përgjigjen e MMPH’së.

Në këtë ministri gjithmonë e kanë pranuar që Kosova njihet si vend me resurse të pamjaftueshme të ujit.

Ndryshe, në territorin e Kosovës janë gjithsejtë 7 hidrocentrale dhe në plan është ndërtimi edhe i disa të tjerëve. /express/

Komentoni