Uncategorized @sq

Çfarë pajisje sekrete ka presidenti rus Putin?

Në një artikull Anton Vaino përshkruan një pajisje të re të quajtur “nooskop”, i cili mund të depërtojnë në vetëdijen globale dhe regjistron ndryshimet në biosferë dhe veprimtarin njerëzore Anton Vaino, Sekretari i ri i Përgjithshëm i Presidentit të Rusisë Vladmir Putin , ka shkaktuar vëmendje të madhe të opinionit botëror, jo vetëm sepse pak dihet rreth tij, por edhe me fjalimin për një pajisjes të çuditshme të quajtur “nooskop.” Vaino gjatë karrierës së tij nuk ka dhënë intervista, biografi e tij pak zbulon, dhe gjatë viteve të shërbimit në Kremlin ngadalë ka përparuar. Megjithatë, një studim i kryer na dega ruse e BBC zbulon detaje intriguese. Raportet flasin se ai ka magjistruar ekonomi, dhe në shkencë ka kontribuar me botime të shumta shkencore. Përveç kësaj,në vitin 2012 në revistën “Ekonomia dhe drejtësia ” u botua një artikull i nënshkruar si “AK Vaino”, i cili besohet të jetë pikëris njeriu i ri i besuar i Putinit. Teksti i titulluar “kapitalizmi i së ardhmes”, është shkruar në gjuhën profesionale por shumë ekspertë thonë se është pothuajse e pamundur për ta kuptuar. Me një numër të tabelave, teksti flet për mënyra të reja të organizimit dhe të kuptuarit e shoqërisë, shkruan BBC, raporton Kosova Info.

Vaino thekson se ekonomia dhe shoqëria janë bërë tepër komplekse për të menaxhuar në kuptimin tradicional, dhe se qeverive u duhet një mënyrë e re e rregullimit dhe kontrollit. Në tekst përshkruhet një pajisje të re e quajtur “nooskop” që mund të depërtojë në vetëdijen globale dhe regjistron ndryshimet në biosferë, si dhe veprimtarinë e njeriut. A ka ndonjë një pajisje të tillë dhe në të vërtetë a ekziston? Cili është qëllimi? A është Vaino të vërtetë serioze në tekst? BBC në gjuhën ruse shoi tek Viktor Sarajeva, ekonomistit të shërblyer dhe biznesmenit i cili është bashkë-autor i shumë artikujve me Vaino. Ai e përshkruan “nooskop” si “një pajisje që skanon marrëdhëniet midis njerëzve, objekteve dhe të hollave “, dhe vë në dukje se kjo është një shpikje e një rëndësie të ngjashme si teleskopi dhe mikroskopi. Megjithatë, nuk ishte aq rrëfyes , kur është fjala për atë nëse ajo në fakt ekziston, ose është ende në zhvillim. Në anën tjetër, akademikë rusë kanë shprehur skepticizëm të thellë në lidhje me teoritë dhe zgjidhjet e propozuara nga Vaino dhe bashkëpunëtorët e tij. “Nuk ka shkencë në këtë,” thotë profesor i filozofisë në shkollën e lartë e ekonomisë në Moskë Simon Kordonsky. Sipas tij, teksti Vainov përmban “hipoteza mitologjike” për të ardhmen, që janë në kundërshtim me idetë e vërteta progresive që i kanë hulumtuar ekonomistët reformator rus e gjeneratës së parë në vitet pas rënies së Bashkimit Sovjetik . Një profesor në të njëjtin institut, Vitaly Kureny thotë se në qoftë se vlerësojmë tekstin sipas kuptimit të saj “, pa asnjë dyshim, ne kemi arsye për t’u shqetësuar.” “Kjo është një ide utopike që nuk ka të bëjë me shkencën. Ajo promovon një lloj të sistemit të qeverisjes që zyrtarët e lartë duhet tu imponojnë qytetarëve “, tha ai. BBC-së thekson se shikuar nga ky këndvështrim, teoritë e Vain marrin më shumë kuptim, dhe që mund të jenë pjesë e një modeli që në dekadën e kaluar u shfaq në politikën ruse, kur . Putin vendosi të marrë kontrollin pas kaosit në vitet e nëntëdhjeta. Një pjesë e saj e krahason me qasjen e paraardhësit të Vainovih -. ish-këshilltar i Putin dhe zëvendëskryeministri Vladislav Surkov. Një nga politikanët rusë Surkovin e quan njeriun që vepron në hije dhe që privatizoi sistemin politik. Përveç kësaj, Surkov përmendet si krijuesi i teorisë së “demokracisë së kontrolluar”, ku tashmë Putin në Rusi qeverisë pa konkurrentë. Gjithashtu, Surkov ishte konsideruar si një ekspert në manipulimin e informacionit. Nëse është shkencëtar AK Vaino dhe Anton Vaino, Sekretari i Përgjithshëm, sic mendojnë shumë rusë, atëherë muajt e ardhshëm do të tregojnë nëse “nooskop” me të vërtetë mund të sigurojë “një të ardhme më të mirë”, thotë BBC. /KI/

Komentoni