• Në kërkim të jetës në Mars

  Eksplorimi i Marsit nuk ka ecur pa pengesa, por kjo nuk i ka dekurajuar shkencëtarët në përpjekjen për të gjetur nëse në planetin e kuq ka patur ndonjëherë jetë. Nëse vërtetohet kjo, atëherë do të nënkuptohet se nuk jemi të vetëm në universin e pafund. Shkencëtarët në Agjencinë Evropiane...
 • NASA: Njerëzit kanë krijuar pa dashje pengesë artificiale në Tokë

  Sondat hapësinorë te NASA-s kanë zbuluar një barrierë artificiale përreth Tokës, të krijuar nga aktiviteti njerëzor, duke treguar se ne nuk jemi përgjegjës vetëm për mjedisin në tokë, por tashmë kemi impakt dhe në hapësirë. Pengesa, e cila vjen dhe shkon, është rezultat i radiokomunikimit me frekuencë të ulët...
 • Shkencëtarët e intensifikojnë studimin për nxehjen e shpejtë të rajoneve polare

  Shkencëtarët do ta intensifikojnë studimin e rajoneve polare të Tokës në kuadër të fushatës dyvjeçare për përmirësimin e parashikimeve të motit global dhe për minimizimin e rreziqeve të ndërlidhura me ndryshimin e shpejtë klimatik. Organizata Botërore e Meteorologjisë ka njoftuar se më se 50 organizata nga më se 20...
 • Të rinjtë kosovarë të vetmit në garën e rëndësishme të NASA-s (Votoni)

  Grupi i vetëm i shkencëtarëve nga Kosova, “Heliox”  ka hyrë në garën e NASA-s, me projektin  e tyre që ka për qëllim t’i ndihmojë njerëzit që të kuptojnë rëndësinë e energjisë diellore, përmes krijimit të një mjeti kontrollues të kësaj energjie, projekt ky që doli nga Qendra Inovative Kosovare....
 • Kosova pjesëmarrëse në garën globale të NASA-s

  Në programin e mëngjesit në Radiop Televizionin e Kosovës (RTK) u diskutua pjesëmarrja e Kosovës në garën globale të NASA-s. Me këtë rast Kolos Ukaj dhe Rexhep Berlajolli nga Qendra Inovative e Kosovës, u shprehen optimist se Kosova do të dal fituese nga kjo garë ndërkombëtare, ku përveç çmimit...
 • Cassini: Fotografi nga distanca më e afërt prej Saturnit

  Sonda kozmike, Cassini, e agjencisë së Shteteve të Bashkuara për gjithësi, NASA, dje ka dërguar fotografi nga distanca më e afërt deri tash nga Saturni, pasi i ka shpëtuar depërtimit të saj të parë në unazat e këtij planeti, ka njoftuar NASA. Disa fotografi ku tregoheshin retë në formë...
 • Anija kozmike Cassini kalon në territorin e paeksploruar midis Saturnit dhe unazave të tij

  Anija hapësinore e NASA-s, Cassini, kaloi të mërkurën në një territor të paeksploruar midis Saturnit dhe unazave që e rrethojnë. Ajo u rishfaq ditën e enjte e padëmtuar. Cassini është e para dhe e vetmja anije hapësinore që ka rrezikuar të kalojë në boshllëkun midis Saturnit dhe unazave të tij. Anija...
 • Astronautja amerikane thyen rekordin e NASA-s

  Astronautja amerikane Peggy Whitson theu rekordin të hënën për kohën më të gjatë që një amerikan ka kaluar në orbitë. Komandantja Whitson, që ndodhet në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, u përshëndet nga presidenti Donald Trump që komunikoi me astronautët e stacionit, me një lidhje me video. “534 ditë dhe shumë...
 • 300 milionë kafshë vdesin në testime laboratorike

  Sot është Dita botërore e mbrojtjes së kafshëve laboratorike. Më shumë se 150 vjet çdo ditë ndaj mijëra kafshëve kryhen eksperimente për qëllime mjekësore, kozmetike, ushtarake dhe industriale. Çdo vit në botë në eksperimente laboratorike vdesin 300 milion kafshë. Eksperimentet laboratorike të cilat shfrytëzohen sot, datojnë që nga shekulli...