Opinion

Bllokimi i demarkacionit me pasoja të rënda për vendin, LDK të tregojë unitet dhe veprim në frymën Rugoviane

Shkruan: Visar KASTRATI

Demarkacioni është shëndruar në një problem kryesor se tre vite e fundit dhe qytetarët e Kosovës janë duke u tmerruar nga kjo temë dhe nga pasojat e kësaj teme. Në Kosovë ka nevojë të flitet për tema të zhvillimit ekonomik, mirëqenjës sociale, shëndetësisë dhe asrsimit të lartë, ndërsa qytetarët janë duke u tmeruarr nga skena politike nga një temë e cila është shëndruar në problem madhorë dhe kryesorë në vend si rezultat i tekave politike, i tekeve për pushtet dhe aspak i tekeve për ruajte të sovranitetit të vendit dhe aq ma pakë për patriotizem. Injorimi i problemeve bazike jetësore të qytetarëve të zëvendësuara me tema të tjera gjoja madhore të politikave nacionale dhe supranacionale, paraqet një mendësi të skenës politike për marrje të vëmendjës në këto tema dhe largimit të vemendjës nga tema që i rendojnë qytetarët dhe që kanë të bëjnë me funksionin e jetës së tyre, e cila realisht po ka efekt tek qytetarët e Kosovës, pasi janë pasiv në kërkimin e të drejatev të tyre elementare përmes protestave.

Demarkacioni është e qartë që në kohën kur është realizuar është realizuar në premisa të gabuara dhe në qasje dhe metodë të gabuar, pasi komisioni është dashtë të jetë një komision kredibil dhe gjithëpërfshirës, me njerzë të përfshirë nga të gjitha profilet, mbi të gjitha me njerëzë nga Univesiteti dhe Akademia dhe të fushës së drejtësisë nga e drejta e marrëdhënieve ndërkombëtare si dhe me njerzë që kanë kredenciale në këtë fushë, pse jo edhe nga vendet jashtë Kosovës që kanë pasur përvojë në këto procese si suport shtesë për t’ju shmangur gabimeve. Në vendime të tilla të mëdha që kanë të bëjnë me territorin e shtetit gabimet nuk duhet të ndodhin apo vendimet të merrën me logjikën BLINK, pasi pasojat nga këto vendime janë afatagjata dhe të dëmshe për shtetin dhe prekin breza të tërë të një shteti.

Këto çështje nuk janë marr parasysh dhe komisoni ka aporvuar një vijë të rre me gjasë kufitare e cila nuk përket me realitetin apo të drejtën faktike mbi atë pjesë të teritorit edhe pse asnjë komision tjetër dhe palë tjetër nuk ka provuar me ndonjë provë që Kosova ka humbur territor me prova valide.

Të gjithë e dinë edhe një qytetar me një shkollim mesatar që kjo cështje në proces të arbitrazhit do të jetë e humbur për Kosovën, volens-non-voles kjo çështje është e mbyllur si në aspekin politik po ashtu edhe në aspektin juridik dhe këtë e dinë të gjithë dhe vonesat janët të pa arsyshme qysh nga fillimi i këti procesi, ndëresa koha do të tregon ‘’tradhëtarët’’ apo ‘’super-heronjët’’ që po tentojnë të dalin nga ky problem dhe proces i ndjeshëm vetëm për të fituar vota. Veprat penale karshi veprimeve që cenojnë interesat e vendit apo tradhëtisë ndaj vendit janë vepra penale që nuk parashkruhen apo kanë një afatë të gjatë të parashkrimit (vjetërsimit) dhe besojë në këtë vend do të ketë në një kohë të caktuar qeverisje dhe sistemë të drejtë të mirëfilltë  dhe besoj të gjithë ata që kanë realizuar lëshime do të jepin përgjegjësi penale për këtë çështje.

Deklarata e fundit e Presidentëve është një deklaratë që në aspekin juridik dhe të marrëdhënieve ndërkombëtare nuk ka peshë dhe është më lehtë të besohet se Kosova do të antarësohet në Bashkimin Evropianë në vitin 2020 se sa të besohet që pala Malazeze do të bëj korigjime në demarkacion. Kjo deklaratë i bie sikurse një qiftë të shkurorëzohet dhe të deklarojë në rast se nuk jemi të kënaqur me martesën tjetër, do ti kthehemi martesës së parë (pra një non-sens juridik dhe politik). Për Ramushin është me rëndësi raporti i Bulliqit dhe kjo deklaratë, pasi mbi këtë kauzë ka ardhur në pushtet dhe domosdo i nevoitet një arsyetim para votuesve edhe pse ngaj aj në parim është ngirtu me të drejtë kjo çështje dhe nëse do të ketë përmirësim eventual të këti procesi, Ramushi do të del fitues moral nga kjo çështje, por fitues politik nuk do të delë asnjëra palë, pasi qytetarët do ti fatorjnë këto dëme në të gjithë pa përjashtimë.

Lidhja Demokratike e Kosovës – LDK me 27 deputetë  e saj, duhet ta gjejë forcën dhe vullnetin politik që të votojë demarkacionin me të gjitha dokumentet e prezentuara, pasi mbi të gjitha baza e demarkacionit është në raportin e parë dhe ta tjekaloj këtë situatë për hir të qytatarëve të Kosovë, siç ka bërë në shumë procese, duke hapur rrugë për hirë të  interesave shtetorër. Kjo frymë  është trashegemi nga Presindeti dhe Kryetari historik i Kosovës dhe LDK-së i cili në shumë procese ka lëshuar rrugën për hirë të interesave të shtetit dhe të qytearëve dhe LDK me lidërshipin aktual duhet ta përcjellë këtë trashegemi politike nga i pari i saj dhe të hap rrugën përfundimishtë për këtë tem, ndërsa qytetarët e din mjaftë mirë procesin dhe në fund do të gjykojnë me votë.

Për VV dihet mirë që nuk kanë asnjë përvoj politike në këto tema dhe totalisht janë injorantë karshi temave që prekin qytearët e Kosovës dhe janë tërësisht të pa vehdishëm për dëmët që ju shkaktohen qytetarëve të Kosovës nga ky proces, pra prej tyre pritet vetëm hedhje e gazit për skena teatrale në Kuvend dhe jo vperime konstruktive politike. Pra qytetarët presin nga LDK të marr në dorë përsëri fatin e kësaj çështje dhe të mos lejojë ndikimin e pakicës Serbe mbi këtë proces.

Komentoni