KulturëToplajm

Biblioteka Kombëtare, në mesin e 9 mrekullive moderne që ruhet nga “Getty Fondation”

Biblioteka Kombëtare e Kosovës “Pjetër Bogdani”, shumë shpesh përmendet edhe si shembulli i arkitekturës moderne në Prishtinë dhe Kosovë në përgjithësi.

Ky objekt deri më tani është përdorur edhe si simbol i Prishtinës, ku ka zgjuar kureshtje edhe të atyre pak vizitorëve që arrijnë në kryeqytet.

Për veçorinë që ka, ai është përmendur edhe në disa revista prestigjioze botërore të arkitekturës.

Por, si çdo objekt tjetër, edhe ky përballet me dëmtimet që i shkaktohen nga plakja, dhe për këtë arsye është zgjedhur njëri nga 9 objektet moderne më të bukura nga e gjithë bota, për t’u restauruar.

Në një shkrim të protalit amerikan të arkitekturës “Curbed” thuhet se si 9 objekte moderne të botës do të mbrohen nga një fondacion.

“Shumë objekte shembuj të arkitekturës moderne, me kalimin e kohës po i ekspozohen erozionit, dëmtimeve nga ambienti, duke u vënë në rrezik. Por, duke i falënderuar fondacionin “Getty Fondation”, i cili i ka futur ato në prioritetet e tyre kulturore dhe artistike, shumica prej veprave më të mira të shekullit 20 do t’i nënshtrohen renovimeve”, thuhet në këtë shkrim.

Publikimi i lajmit për këtë projekt është bërë këtë javë, përmes të cilit këto objekte do të përfitojnë grante për t’u mbrojtur, restauruar dhe mbrojtur./lajmi.net

Ja cilat objekte me vlerë të lartë arkitektonike të kohës moderne do të jenë pjesë e këtij fondacionit:

Lina Bo Bardi’s Casa de Vidro (São Paulo, Brazil: 1951)

kim3.0

Eileen Gray’s Villa E-1027 (Roquebrune-Cap-Martin, France: 1929)

fra

Nickson and Borys’s Children’s Library (Accra, Ghana: 1966)

ghana

Wallace Harrison’s First Presbyterian Church (Connecticut, United States: 1958)

shb

Eladio Dieste’s Cristo Obrero Church (Atlántida, Uruguay: 1960)

urug

Gevorg Kochar and Mikael Mazmanyan’s Sevan Writers’ Resort (Yerevan, Armenia: 1965)

arm

Sir Frederick Gibberd’s Liverpool Metropolitan Cathedral (Liverpool, United Kingdom: 1967)

liver

Gautam Sarabhai’s Workshop Building (Ahmedabad, India: 1977)

indi

Andrija Mutnjakovic’s National Library of Kosovo (Prishtina, Kosovo: 1971)

pri

Komentoni